Actualització del formulari de Sol·licitud d'Accés a la Informació Pública (SAIP)

Els models de Sol·licitud d'Accés a la Informació Pública (SAIP) s'han adaptat als requeriments que feia el Síndic en el seu Informe sobre transparència, accés a la informació pública i bon govern (abril 2021).

Ja no és obligatori afegir el "motiu" a la Sol·licitud d’Accés a la Informació Pública (SAIP).

Els models de sol·licitud d’accés per via electrònica no poden requerir dades que no són preceptives en la Llei. Els resultats del test del sol·licitant ocult del Síndic de Greuges de Catalunya (abril 2021) han posat de manifest que en tota la tipologia d’ens avaluats són moltes les administracions que demanen com a requisit per formalitzar la sol·licitud fer constar el motiu pel qual es demana la informació, el domicili postal o totes dues dades alhora, quan ni una informació ni l’altra són necessàries quan es formula una sol·licitud d’accés per via telemàtica i es demana que les notificacions també es practiquin de manera electrònica. Per tant, caldria revisar globalment els models de sol·licitud electrònica i evitar requerir informació no preceptiva.

Amb relació al formulari de sol·licitud d’accés per via electrònica cal assenyalar que en la gran majoria de casos en què s’ha formulat sol·licitud amb formulari específic el model exigeix emplenar obligatòriament l’adreça postal de la persona sol·licitant, encara que es demani la notificació per via electrònica.

Aquest és un requisit que no té empara ni en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, ni en la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Així mateix, en els casos en què no s’ha localitzat un formulari específic d’accés, l’ús del model d’instància general electrònica implica l’obligació de fer constar el motiu de la sol·licitud per poder-la tramitar, en contra del que estableix l’article 26.2 de la Llei 19/2014.

És per aquest motiu que des del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) ens destaquen el fet que des del servei e-TRAM s’han fet els desenvolupaments necessaris per eliminar aquest requeriment d’obligatorietat.

Ara ja no és obligatori.

Com a exemples de bona pràctica en què presentar la sol·licitud amb formulari específic no ha exigit fer constar ni domicili postal ni motivació es poden esmentar els ajuntaments de la Vall de Boí i d’Òdena, el Consell Comarcal del Baix Empordà, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’agència de promoció de ciutat Reus Promoció, entre d’altres.

Podeu trobar la notícia de l’AOC al complert:

I l’informe anual del Síndic de Greuges a:

Informació relacionada:

Us recordem que podeu donar-vos d'alta a la nostra comunitat si voleu rebre el butlletí de novetats setmanalment: https://governobert.diba.cat/node/411

I no oblideu...

Subscriviu-vos al canal de Youtube “Innovació i Governs digitals DIBA”:

https://www.youtube.com/channel/UCDsVucMrrRwtEqqhzIpQvzA