Guia pràctica per a la millora de la qualitat de dades obertes

A l'hora de publicar dades obertes, és fonamental garantir la seva qualitat. Si les dades estan ben documentats i compten amb la qualitat necessària, serà més fàcil la seva reutilització, ja que seran menors els treballs addicionals de depuració i processament. A més, la baixa qualitat de les dades pot suposar un cost per als publicadors, que poden arribar a gastar més diners a solucionar els errors que a evitar amb antelació els potencials problemes.

Per a ajudar en aquesta tasca, en el marc de la Iniciativa Aporta, el Ministeri d'Assumptes econòmics i transformació digital ha elaborat la “Guia pràctica per a la millora de la qualitat de dades obertes”, que proporciona un compendi de directrius per a actuar sobre cadascuna de les característiques que defineixen la qualitat, impulsant la seva millora. El document pren com a referent la guia per a la qualitat de dades de data.europe.eu, publicada en 2021 per l'Oficina de Publicacions de la Unió Europea.


A qui està dirigida la guia?


La guia està dirigida a publicadors de dades obertes, als qui proporciona una sèrie de pautes clares per a millorar la qualitat de les seves dades.

No obstant això, aquesta recopilació també pot orientar als reutilizadores de dades sobre com afrontar les febleses de qualitat que poden presentar els conjunts de dades amb els quals treballen.

Què inclou la guia?


El document comença definint les característiques, segons la norma ISO/IEC 25012, que han de complir les dades per a considerar-se de qualitat i està enfocat en la descripció de recomanacions i bones pràctiques per a evitar els problemes més habituals que solen sorgir a l'hora de publicar dades obertes, estructurades de la següent manera:

  • Una primera part on es detallen pautes generals per a garantir la qualitat de les dades obertes, com, per exemple, utilitzar una codificació de caràcters estandarditzada, evitar la duplicitat de registres o incorporar variables amb informació geogràfica. Per a cada pauta es proporciona una descripció detallada del problema, les característiques de qualitat afectades i les recomanacions per a la seva resolució, al costat d'exemples pràctics que faciliten la seva comprensió.
  • Una segona part amb pautes concretes per a assegurar la qualitat de les dades obertes segons el format de dades utilitzat. S'han inclòs pautes específiques per als formats CSV, XML, JSON, RDF i APIs.
  • Finalment, la guia també inclou recomanacions per a l'estandardització i enriquiment de dades, així com per a la seva documentació, i un llistat d'eines útils per a treballar la qualitat de les dades.

Podeu consultar tota la informació i accedir a la guia des d'aquest enllaç.

També podeu consultar les següents infografies complementàries a la guia:

1
Temes:
Dades obertes
1
Categories:
General