Per què és important la European Data Act?

En el marc de l'Estratègia Europea de Dades, la European Data Act és una iniciativa legislativa de la Comissió Europea, en procés de ser aprovada i adoptada pels socis, per tal d'aconseguir una transformació digital a tota Europa, i per saber qui pot crear valor a partir de les dades i en quines condicions.

La nova proposta de regulació, en procés de ser aprovada i adoptada pels socis, busca transformar profundament el marc regulatori europeu de dades i és el resultat de la valoració d'una consulta pública realitzada l'any anterior i el seu posterior anàlisi d'impacte.

Mentre que l'anterior regulació aprovada a Europa, el Reglament de governança de dades, creava els processos i estructures per facilitar l'ús de les dades, la Data Act aclareix qui pot crear valor a partir de les dades i en quines condicions. 

Quins són els objectius de la Data Act?

Aquesta nova regulació té com a principal premissa aconseguir que la UE sigui una societat líder guiada per dades, garantir l'equitat de l'entorn digital i fer que les dades siguin més accessibles per a tothom. També estimularà un mercat de dades competitiu i obrirà noves oportunitats per a la innovació basada en dades

Concretament, els objectius són:

  • Fomentar l'accés i la reutilització de dades i sobrepassar barreres legals, econòmiques i tècniques que ho impedeixen.

  • Augmentar la seguretat jurídica en quant als drets d'accés i ús de dades a l'espai digital.

  • Fomentar la transversalitat i interoperabilitat de la informació mitjançant col·laboracions multisectorials.

  • Establir normes que donin accés de dades d'empreses privades al sector públic en casos d'emergència com desastres climàtics.

  • Marcar límits i garanties mínimes per usuaris que canviïn de proveïdor al tractar amb dades.

  • Millorar la qualitat de negociació entre empreses petites i mitjanes en l'àmbit de disponibilitat de dades per evitar desequilibris contractuals.

Podeu consultar tota la informació en aquest enllaç.

1
Temes:
Dades obertes
1
Categories:
General