Canals de denúncia davant els reptes de la Directiva UE 1927/2019
El passat 10 de juny va tenir lloc el Seminari web Què passarà el 17 de desembre?, que tenia per objectiu tractar la transposició de la Directiva UE 1937/2019 de protecció de les persones denunciants de corrupció i compartir les experiències dels canals de denúncia.
Doncs bé, ja teniu a la vostra disposició la gravació de la sessió que va presentar i moderar el Sr. Manuel Villoria, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat Rey Juan Carlos i en la qual hi van intervenir el Sr. Miguel Ángel Gimeno, director de l’Oficina Antifrau de Catlaunya; el Sr. Jaume Far, director de l’Oficina de les Illes Balears; el Sr. Joan Llinares, director de l’Agència Valenciana i la Sra. Rosa María Sánchez, directora de Serveis d’Anàlisi de l’Ajuntament de Barcelona.
Algunes de les preguntes a les quals van respondre durant la sessió van ser “Qui pot denunciar i alertar?”, “Com es garanteix la confidencialitat i l’anonimitat?”.
D'aquesta manera ens van introduir en el funcionament de la bústia ètica, que garanteix la confidencialitat a les persones que decideixen facilitar la seva identitat, que no serà revelada en cap moment. Ens remarcaven l’opció de trametre una alerta de manera anònima des d'aquesta bústia, a la qual s'hi accedeix mitjançant Tor, un navegador que reforça la privacitat i seguretat al fer passar la comunicació a través de túnels xifrats que impossibiliten el rastreig de la font d’informació. Aquest sistema té l’avantatge que permet interaccionar amb la persona que ha presentat la denúncia, si ella hi està disposada, de manera que no existeixi la manera de conèixer el seu nom, ni la IP des d’on s’ha fet la denúncia.
Aquests són alguns dels dubtes que van respondre, però de ben segur que n’hi ha d’altres que també seran del vostre interès.
Us facilitem l’accés a la gravació del seminari web sobre els canals de denúncia davant els reptes de la Directiva UE 1927/2019:
La Directiva encara s'ha de transposar a la legislació espanyola. No obstant això, ja s'han donat els primers passos per a la protecció de les persones alertadores amb l'aprovació del IV Pla de Govern Obert d'Espanya en el qual, en el seu Eix d'Integritat, destaquen com un dels punts fonamentals la implementació d'una llei que protegeixi els denunciants durant el 2021.
Per tant, haurem d’estar ben atents i atentes a la transposició de la Directiva Europea relativa a la protecció de les persones alertadores d’infraccions del Dret de la Unió.