S'aprova el Reglament europeu d'accés just a les dades i la seva utilització

El passat mes de desembre es va aprovar el Reglament del Parlament europeu i del Consell, sobre normes harmonitzades per a un accés just a les dades i la seva utilització, i pel qual es modifiquen el Reglament (UE) 2017/2394 i la Directiva (UE) 2020/1828 (Reglament de Dades).

A l'exposició de motius s'expressa, a grans trets, que aquest Reglament garanteix que els usuaris d'un producte connectat o servei relacionat a la Unió puguin accedir oportunament a les dades generades per l'ús de aquest producte connectat o servei relacionat i que puguin utilitzar-los, entre d'altres, compartint-los amb tercers de la seva elecció.

També imposa als titulars de dades l'obligació de posar les dades a disposició dels usuaris i de tercers elegits per l'usuari en determinades circumstàncies i garanteix que els titulars de dades posin les dades a disposició dels destinataris de dades a la Unió en condicions justes, raonables i no discriminatòries i de manera transparent.

Per altra banda, adapta les normes de Dret contractual i impedeix la explotació dels desequilibris contractuals que dificulten un accés a les dades.  

A més, aquest Reglament pretén facilitar el canvi entre serveis de tractament de dades i millorar la interoperabilitat de les dades i dels mecanismes i serveis dintercanvi de dades a la Unió. 

Podeu llegir el Reglament sencer aquí.

1
Temes:
Dades obertes