Vídeo de la Jornada 'Els canals d'alerta i la protecció de les persones alertadores davant del nou marc normatiu'

L'Oficina Antifrau de Catalunya i l'Escola d'Administració Pública de Catalunya han organitzat una jornada centrada en la protecció de les persones alertadores. Les tasques dutes a terme en relació amb aquesta qüestió s'han intensificat en els darrers mesos arran de l'entrada en vigor de la Directiva (UE) 2019/1937, del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d'octubre de 2019, relativa a la protecció de les persones que informen sobre infraccions del dret de la Unió i de l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la qual es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.  

Els objectius s’han centrat en:

• Aclarir obligacions derivades de la Directiva i les polítiques actives d'establiment de canals de denúncia i de protecció de les persones alertadores.

• Delimitar els conceptes bàsics (alerta i denúncia; canals i bústies) per prendre les decisions organitzatives.

• Configurar els canals de denúncies per fer un plantejament coherent internament amb la política d'integritat de l'organització.

• Valorar diferents mesures de protecció de les persones alertadores des de perspectives diverses.

En la jornada s’hi han abordat qüestions que afecten directament els ens públics, entre les quals l'obligació d'implantar canals de denúncia interna i, en conseqüència, a sospesar els aspectes organitzatius i tecnològics i a dissenyar els corresponents procediments per rebre, tramitar i emetre un pronunciament sobre aquestes denúncies. Convé, així mateix, donar a conèixer entre el personal els drets que assisteixen les persones alertadores a l'empara de la norma europea, fins i tot en un escenari de no transposició, i seguir treballant per remoure els obstacles culturals que encara fan enrere bona part dels alertadors potencials.

Podeu consultar la informació corresponent a l'aprovació Avantprojecte de llei per a protegir a les persones que informin sobre corrupció accedint a la noticia

 

Us convidem a visualitzar el vídeo:

See video

Informació relacionada:

Si voleu rebre les novetats setmanals en matèria de transparència, accés a la informació pública, dades obertes i bon govern només heu de donar-vos d'alta a la comunitat: https://governobert.diba.cat/node/411