I el sector públic, es transparent?

En un moment en què la ciutadania exigeix més claredat i responsabilitat a les institucions, la pregunta és inevitable: El sector públic és realment transparent? Tot i els avenços legislatius dels darrers anys, encara queda molt camí per recórrer per garantir una administració oberta i accessible per a tothom.

D'acord amb el l'ultim informe anual del Síndic de Greuges es revela com hi ha un augment sostingut en la desconfiança de la ciutadania cap a les institucions any rere any, la transparència pot ser l'eina per revertir aquesta tendència. La comprensió clara de les institucions i el que fan genera confiança en les persones.

La Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern de Catalunya, i la seva homòloga estatal, la Llei 19/2013, de 9 de desembre, estableixen clarament les obligacions de transparència que han de complir les administracions públiques. Aquestes normes van néixer amb l’objectiu de garantir l’accés a la informació, fomentar la participació ciutadana i millorar la qualitat democràtica.

Tanmateix, tal com recorda el Síndic de Greuges de Catalunya, la transparència no és només una responsabilitat dels ajuntaments, consells comarcals i altres entitats locals. És una obligació que afecta tot el sector públic: consorcis, empreses públiques, fundacions vinculades, entitats autònomes i qualsevol organisme que gestioni recursos públics o presti serveis d’interès general. Aquest grup tan divers és probablement el més desconegut per a la ciutadania i cal redoblar esforços per aconseguir que aquests ens més petits puguin oferir la informació igual de clara que les institucions més grans i conegudes.

El compliment efectiu d’aquestes lleis va més enllà de publicar dades bàsiques als portals de transparència. Cal oferir informació clara, actualitzada, comprensible i útil per a la ciutadania, garantint el dret d’accés a la informació de manera àgil i eficaç. A més, cal assegurar que tots els òrgans públics —siguin grans o petits— disposin de recursos i eines per implementar les mesures de transparència de manera real i efectiva.

Peri això, des de les institucions cal insistir en la necessitat que les administracions no només compleixin amb els mínims legals, sinó que avancin cap a una cultura de transparència proactiva, on la rendició de comptes i el dret a saber siguin pilars fonamentals del funcionament públic.

Us recordem que la Diputació de Barcelona us pot ajudar amb la gestió de la transparència municipal mitjançant el nostre recurs de catàleg.

1
1
Categories:
General