Publicat l’Informe de Maduresa de Dades Obertes 2024

L’Informe de Maduresa de Dades Obertes (Open Data Maturity - ODM) 2024, elaborat pel Portal Europeu de Dades, ja està disponible. Aquest document avalua el grau de desenvolupament dels països europeus pel que fa a l’obertura de dades del sector públic i el foment de la seva reutilització, en línia amb la Directiva (UE) 2019/1024 sobre dades obertes. En aquesta desena edició consecutiva han participat 34 països: els 27 estats membres de la UE, 3 països de l’Associació Europea de Lliure Comerç (Islàndia, Noruega i Suïssa) i 4 països candidats (Bòsnia i Hercegovina, Albània, Sèrbia i Ucraïna).

L’informe avalua la maduresa en quatre àmbits: el desenvolupament de polítiques nacionals que impulsin les dades obertes, les característiques i continguts dels portals de dades, la qualitat dels metadades, i les iniciatives per monitoritzar la reutilització i l’impacte d’aquestes dades. Els resultats mostren que 18 països han millorat la seva puntuació respecte a l’any anterior, mentre que 15 han experimentat un descens. Tot i així, la majoria (26 de 34) superen el 73% de maduresa i mantenen un alt nivell global, amb una mitjana dels estats membres de la UE del 83%. França (100%), Polònia (98%) i Eslovàquia (96%) lideren la classificació, seguides de Noruega (89%) com a capdavantera de l’AELC i Ucraïna (97%) com a país candidat amb millor puntuació.

En aquest context, Espanya assoleix la sisena posició global i la cinquena dins de la UE, amb una puntuació global del 95%, lleugerament superior (0,1%) a la de l’any passat. Aquest resultat consolida Espanya entre el grup capdavanter de “trendsetters” en matèria de dades obertes. Pel que fa a les quatre dimensions analitzades, Espanya sobresurt especialment en la d’“Impacte”, on obté la màxima puntuació i encapçala la classificació. A més, en totes les dimensions supera la mitjana de la UE: un 96% en Política, 96% en Portal, 100% en Impacte i 88% en Qualitat.

L’informe també destaca algunes iniciatives espanyoles, com la promoció de les dades obertes a través de les xarxes socials, la interacció amb els usuaris en la gestió dels portals, la millora contínua de la qualitat de les dades i metadades, i el paper de la Iniciativa Aporta a l’hora de potenciar l’impacte de la reutilització de dades públiques. Els resultats i les conclusions es poden consultar en lInforme de Maduresa de Dades Obertes 2024 i en la fitxa específica d’Espanya, disponibles en format PDF.

Enllaç a la notícia del Portal Administració Electrònica