El Tribunal de Comptes ha publicat l'informe de fiscalització sobre les entitats del sector públic local que van participar al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR)

El Tribunal de Comptes ha publicat l’Informe de fiscalització que ha realitzat i aprovat, en col·laboració amb els òrgans de control extern (OCEX) de les comunitats autònomes (CCAA) sobre l’anàlisi de 214 entitats del sector públic local de tota Espanya que van participar al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i que haguessin adquirit la condició d’entitat executora entre l’1 d'octubre del 2021 i el 31 de març del 2022.

L’àmbit objectiu de l’informe es refereix a l’obligatorietat de disposar de Plans de Mesures Antifrau (PMA) aprovats pels 214 ens locals, representatives de totes les CCAA, així com qualsevol altre mecanisme desenvolupat per les entitats que reforci les actuacions de prevenció del frau, en el marc de l’Ordre HFP/1030/2021. En concret, se centra en:

1. Determinar si les entitats han autoavaluat els procediments segons els principis de gestió del PRTR en matèria antifrau.

2. Verificar els procediments emprats pels ens locals per elaborar i aprovar-ne els PMA; determinar-ne el cost.

3. Comprovar l’aprovació efectiva dels PMA i examinar-ne el contingut. O valorar l’adequació del contingut dels PMA en relació amb els quatre elements del cicle antifrau.

4. Examinar la implantació dels PMA i verificar si els ens locals han complert els procediments en cas de situacions de frau o de conflictes d’interès.

El Tribunal de Comptes conclou que el 83% dels ens locals analitzats van aprovar plans de mesures antifrau per garantir així la correcta gestió dels fons Next Generation EU. Tot i això, assenyalen que els avenços en aquesta matèria no han finalitzat i que queda pendent la implantació efectiva d’algunes de les mesures contingudes en els plans antifrau, així com el desenvolupament d’una cultura de lluita contra el frau.

Consulteu l'informe complet al següent enllaç.