Avantprojecte de llei per protegir les persones que alertin d'infraccions normatives

A principis de març de 2023, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat la memòria preliminar de l'Avantprojecte de llei que vol protegir les persones que alertin d'infraccions normatives i que, arran de la denúncia o alerta, puguin patir una eventual represàlia o assetjament.

L'objectiu d'aquest avantprojecte és regular, en un únic text, les mesures necessàries per a la protecció de persones que revelin informacions sobre actuacions il·lícites o males pràctiques que afectin l’interès general (persones alertadores), tant en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya i dels ens locals com en empreses o entitats privades que operen a Catalunya, quan les infraccions o pràctiques abusives tinguin efectes circumscrits a Catalunya.

Així es busca evitar situacions que puguin posar en risc l'àmbit professional o personal de la persona alertadora o fins i tot de les persones físiques que l'assisteixin en la denúncia en el context laboral o de les terceres persones que s'hi puguin relacionar professionalment o personal. 

L'avantprojecte està en fase de consulta pública i des del 12/04/2023 a 12/05/2023 l'òrgan promotor de la consulta pública està fent una anàlisi conjunta de les aportacions rebudes i en valora la incorporació en l’anàlisi del contingut de la norma a desenvolupar.

Podeu consultar la informació sobre el procés de consulta pública a https://participa.gencat.cat/processes/AVL-Alertadores