Dades obertes i reutilització de la informació del sector públic. Transposició de la Directiva (UE) 2019/1024

Després de l'aprovació de la Directiva (UE) 2019/1024 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2019, relativa a les dades obertes i la reutilització de la informació del sector públic, s’ha dut a terme la seva transposició a l'ordenament jurídic espanyol, en data 3 de novembre de 2021 mitjançant el Real Decreto-ley 24/2021, de 2 de noviembre, de transposición de directivas de la Unión Europea en las materias de bonos garantizados, distribución transfronteriza de organismos de inversión colectiva, datos abiertos y reutilización de la información del sector público, ejercicio de derechos de autor y derechos afines aplicables a determinadas transmisiones en línea y a las retransmisiones de programas de radio y televisión, exenciones temporales a determinadas importaciones y suministros, de personas consumidoras y para la promoción de vehículos de transporte por carretera limpios y energéticamente eficientes.

La informació pública constitueix un recurs important per promoure l'economia de les dades. Mitjançant la reutilització d’aquesta informació generada pel sector públic i la posada a disposició d’aquest gran volum d’informació, es generen grans beneficis econòmics i socials, així com de transparència de les administracions.

Es tracta, per tant, d'incorporar a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2019/1024 duent a terme una nova modificació de la Llei 37/2007, del 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic. Amb aquesta finalitat, es modifiquen 10 articles, una disposició addicional, la disposició transitòria única i l'annex de la Llei 37/2007; se suprimeix una disposició addicional i s'hi introdueixen 3 nous articles.

Quant a aquestes modificacions de la part final, es modifica la disposició addicional segona per actualitzar les referències normatives a la legislació vigent; se suprimeix la disposició addicional tercera i les vigents disposicions addicionals quarta i cinquena passen a ser reenumerades com a tercera i quarta, respectivament, mantenint en ambdós casos la seva redacció actual; es modifica la disposició transitòria única, en línia amb l'article 12.5 de la Directiva, per regular el règim transitori aplicable als acords exclusius i es modifica la disposició final primera (fonament constitucional) per incloure entre els preceptes no bàsics l'apartat 2 del nou article 10.bis.

Finalment, es modifica l'annex per incorporar determinades definicions previstes a la directiva als efectes de la Llei 37/2007, de 16 de novembre.

Us facilitem un breu resum de les modificacions i principals novetats relatives a dades obertes i reutilització de la informació del sector públic, les quals es troben recollides en el Llibre tercer d’aquest Reial decret llei:

a) Ampliació de l'abast: S'inclouen una part de les societats mercantils públiques (que a la directiva denominen com a “empreses públiques” dins l'àmbit d'aplicació de la norma. Addicionalment també s'inclouen dins l'abast les dades de recerca.

b) Format dels documents: Per facilitar la reutilització, els subjectes assenyalats a l'article 2 facilitaran els seus documents per mitjans electrònics, en formats que siguin oberts, llegibles per màquina, accessibles, fàcils de localitzar i reutilitzables, conjuntament amb les seves metadades. Addicionalment, els organismes posaran a disposició dades dinàmiques per a la seva reutilització immediatament després de la seva recopilació, a través d'interfícies de programació d'aplicacions (API) i, quan escaigui, en forma de descàrrega massiva. S'introdueix el concepte de conjunts de dades d'alt valor considerats com a tals pels beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia.

c) Principis d’aplicació de tarifes: S’estableix que la reutilització de documents serà gratuïta. Això no obstant, es contemplen algunes excepcions i que es pugui aplicar una tarifa limitant-se a costos marginals en què incorri per a la seva reproducció, posada a disposició, difusió, anonimització de dades personals i les mesures adoptades per protegir informació comercial confidencial.

d) Acords exclusius: Es procura una transparència més gran a l'establiment d'acords exclusius i reduir encara més les condicions per realitzar aquest tipus d'acords.

També destaquem algunes de les definicions que la norma recull en el seu annex:

  • Anonimització: procés pel qual es transformen documents en documents anònims que no es refereix a una persona física identificada o identificable o al procés de convertir dades personals que s'hagin anonimitzat, de manera que l'interessat no sigui identificable o hagi deixat de ser-ho.

  • Conjunts de dades d'alt valor: Documents la reutilització dels quals està associada a considerables beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia, en particular a causa de la seva idoneïtat per a la creació de serveis de valor afegit, aplicacions i llocs de treball nous, dignes i de qualitat, i del nombre de beneficiaris potencials dels serveis de valor afegit i aplicacions basats en aquests conjunts de dades.

  • Dades dinàmiques: Documents en format digital, subjectes a actualitzacions freqüents o en temps real, degut, en particular, a la seva volatilitat o ràpida obsolescència; les dades generades pels sensors solen considerar-se dades dinàmiques.

Trobareu el Real Decreto-ley 24/2021, de 2 de noviembre, de transposición de directivas de la Unión Europea en las materias de (...) datos abiertos y reutilización de la información del sector público, (...) a la pàgina oficial del BOE.

Materials de suport:

Recordeu que us podeu donar d'alta per rebre les novetats de la comunitat.

I no oblideu...

Subscriviu-vos al canal de Youtube “Innovació i Governs digitals DIBA”: