Videos 1a trobada Nacional de Dades obertes (21 de novembre de 2022)

El 21 de novembre el Govern d'Aragó, la Diputació de Castelló i la Diputació de Barcelona van organitzar la 1a trobada Nacional de Dades Oberts : «Cap a una política de dades amb un veritable propòsit: la cohesió territorial».

A les darreres décades, les AAPP han impulsat projectes de dades obertes i han cercat fòrmules per fomentar la seva reutilització per part dels diferents agents socials i econòmics. 

Les polítiques de reutilització de dades poden suposar una aportació important per als objectius de desenvolupament sostenible ja que empoderen la societat en la construcció participada d'una societat més sostenible i justa.

Malgrat el camí recorregut en l'àmbit de l'opertura de dades, queda molt per fer per a consolidar la reutilització i aproximar els portals de dades obertes a allò que els diferents agents socials, econòmics i les pròpies administracions necessiten.

En aquest sentit, la 1a Trobada Nacional de Dades Obertes va tenir per objectiu ser un espai de trobada i reflexió de les administracions per a identificar i el·laborar propostes concretes que permetin que les nostres dades obertes siguin realment emprades i aportin un valor concret en la millora de les condicions de vida del ciutadans.

El diputat president d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, Marc Verdaguer, va inaugurar la Trobada Nacional de Dades Obertes amb una ponència on va detallar que «la tecnologia és l’eina clau que ens permet situar el ciutadà al bell mig de la construcció de les noves polítiques i fer-ho, justament, comptant amb ell», i va remarcar la importància de treballar en les dades obertes, per tal d’enriquir-les i «fer possible la seva interconnexió i fer que la seva utilitat creixi exponencialment».

Per part d'experts en dades obertes es van tractar i debatre debatre temes com:

  • Què necessita i espera la societat dels portals de dades obertes de les AAPP?

  • Aposta local per lluitar contra el despoblament a través de les dades obertes

  • Què poden fer les AAPP utilitzant les seves dades per lluitar conjuntament contra la despoblació?

Amb aquestes taurles rodones, es van posar sobre la taula les diferents realitats de les diferents administracions dels territoris, projectes que en aquests moments s'estan duent a terme així com reflexions que com a administracions públiques hem de tenir en compte per donar resposta i treballar per la cohesió territorial.

Us animem a visualitzar la jornada al canal de Youtube d'Innovació i Governs Digitals de la Diputació de Barcelona !