Com heu de fer visibles els Plans de Mesures Antifrau

Per tal de donar oficialitat i difusió als "Plans de Mesures Antifrau" regulats en l'Ordre HFP/1030/2021, de 29 de setembre, per la que es configura el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) us recomanem la seva publicació en el Butlletí Oficial de la província de Barcelona (BOPB).

Segons l'article 6 de la Llei 5/2002, de 4 d'abril, reguladora dels butlletins oficials de les províncies, "les diputacions provincials estan obligades a publicar al Butlletí Oficial de la Província totes les disposicions, ordenances, resolucions, edictes, anuncis, actes o acords de les diferents administracions públiques i de l'Administració de justícia que hagin de ser-hi inserits en virtut d'una disposició legal o reglamentària, així com altres actes o anuncis que aquelles els remetin...".
Així mateix, l'exposició de motius de la mateixa llei, estableix el butlletí com l'instrument per donar publicitat a les disposicions i actuacions de les administracions públiques de l'àmbit provincial.

D’aquesta manera donareu compliment de l'obligació de publicitat activa recollida en la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, alhora que estareu garantint l'autenticitat i integritat de l'anunci, constància de la data de publicació efectiva −tant del text original com de les possibles posteriors modificacions i correccions−, així com de la perdurabilitat del text.

Us recordem també la gratuïtat de la publicació de tots els anuncis en el BOPB des de l'1 de gener de 2021.

 

Altrament, l'Ordre HFP 1030/2021 preveu la subjecció als principis de bona regulació, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, d'obligatori compliment en concordança també amb l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sobre principis de bona regulació.

Aprofitem a anunciar-vos que tant la Diputació de Barcelona com d'altres administracions públiques han publicat en el BOPB els seus Plans de Mesures Antifrau, així com els codis ètics i de conducta. Això permetrà oferir a la ciutadania una visió transversal de les polítiques d’integritat aprovades per les administracions públiques relacionades directament amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 16 de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. 

La Xarxa de Governs Transparents (XGT) pròximament desenvoluparà un apartat anomenat “Bon Govern” per tal que hi publiqueu el Pla de Mesures Antifrau del vostre ens local. La recomanació que us fem mentre no es disposa d'aquest apartat és publicar-ho en la subfamília Plans i programes destacats sobre les polítiques públiques.

Administracions amb Plans de Mesures Antifrau publicats al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB)

Podeu consultar en el següent mapa elaborat pel CIDO les administracions que han aprovat un Pla de Mesures Antifrau:

Marc de referència:

  • Orden HFP/1031/2021, de 29 de septiembre, por la que se establece el procedimiento y formato de la información a proporcionar por las Entidades del Sector Público Estatal, Autonómico y Local para el seguimiento del cumplimiento de hitos y objetivos y de ejecución presupuestaria y contable de las medidas de los componentes del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia: https://www.boe.es/buscar/doc.php?lang=ca&id=BOE-A-2021-15861