Vídeo del Webinar 'Eines de gestió de la transparència activa al teu abast' (impulsada pel Gabinet d'Innovació Digital, Diputació de Barcelona)

Posem a la vostra disposició el vídeo de la sessió en línia Eines de gestió de la transparència activa al teu abast, organitzada pel Gabinet d'Innovació Digital, de la Diputació de Barcelona, el dia 2 de desembre.

L’objectiu d’aquesta sessió és el d’explicar-vos i posar al vostre abast, tot el seguit de recursos de què disposeu els ens locals dins la Comunitat de Transparència i Govern Obert, pel que fa a la gestió de la transparència activa.

Podreu visualitzar la sessió al canal de YouTube “Innovació i Governs digitals DIBA”:

Tot seguit fem un recull de les qüestions que van sorgir durant la sessió:

Sobre la reflexió que ens vau fer de com unir el tema del Segell Infoparticipa amb les recomanacions de la Xarxa de Governs Transparents (XGT) tenim previst oferir-vos un curs per a l'any 2022 anomenat “Avaluació de la transparència: Què em cal saber per millorar el meu posicionament en els indicadors de transparència?”, en què es treballaran els objectius següents: conèixer els aspectes que es valoren en l'avaluació de la transparència per part d'experts; obligacions en avaluació de la transparència derivada de la normativa; i els recursos disponibles per a publicar les informacions resultants de les avaluacions de la transparència. En aquesta formació convidarem tant a tècnics experts del Síndic de Greuges de Catalunya com d’Infoparticipa, per tal que puguin comentar-vos quins són els criteris que tenen en compte a l’hora d’atorgar el Segell Infoparticipa.

Aprofitem també per recollir l’aportació que ens vau fer durant la sessió en línia, en què ens comentàveu que seria bo afegir una columna (ítem del Segell Infoparticipa, per exemple) a l’Excel de Seguiment de la transparència per treballar aquest tema.

Amb relació al Quadre de Comandament i la visualització dels ítems en funció de la llei o d’infoparticipa, ens vau fer veure que a l’entorn de proves de Veciana es visualitzen les dades d’Infoparticipa del 2017 i ens vau preguntar si no es podrien carregar les dades dades d’Infoparticipa de 2020. És un tema d’activació de metadades que podeu fer des de l’entorn d’edició. Al mes de gener publicarem una notícia sobre com activar-ho.

En quant al tema dels pressupostos, ens demanàveu quin és el temps aproximat d'actualització automàtica de la informació sobretot per tal d’evitar que hi hagi un període entre l'aprovació dels pressupostos i la seva publicació al portal en què la informació no sigui consultable. Hem fet trasllat del dubte al Municat; així que tinguem la resposta us la farem arribar.

Aprofitem per recomanar-vos, en la mesura en què pugueu, no feu enllaços a PDF. En l'apartat de sota, informació relacionada, us deixem un vídeo on expliquem com podeu extreure informació estructurada d'un document PDF per poder-la publicar en formats reutilitzables.

Pel que respecta a la pregunta que ens vau fer sobre si seria possible visualitzar la transparència amb perspectiva de gènere, també hem donat trasllat a l’AOC. Ens comenten que estan pendents de treballar-ho en pròximes reunions, ja que depèn de les dades en origen. Caldria veure si d'algun dels datasets automàtics en detecten algun de potencial. És un tema que caldrà tractar al subgrup de treball de visualitzacions de la Xarxa de Governs Transparents que ben aviat convocarà l'AOC i on la Diputació de Barcelona també serà present.

Per últim, dir-vos que també hem fet trasllat de la pregunta que ens vau fer sobre el tema de les agendes al web per tal que no es barregi amb la part d’hemeroteca. Així que tinguem resposta us la farem saber.

Aprofitem per facilitar-vos l'enllaç a Els tràmits de la ciutadania a Internet, sessió informativa del 4 de novembre del 2021:

Moltes gràcies a tothom per les vostres aportacions!

Informació relacionada:

Podeu donar-vos d'alta a la nostra comunitat per tal de rebre el butlletí de novetats:

https://governobert.diba.cat/node/411