'Guia de transparència per a entitats privades' i infografia de resum

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la Secretaria de Transparència i Govern Obert van organitzar, conjuntament, la sessió telemàtica 'El valor de la transparència en el tercer sector social: generant confiança a la ciutadania', que facilità les eines per incorporar la transparència en les organitzacions i també la informació necessària per adaptar-se a la normativa, amb l'objectiu de posar en valor la transparència al tercer sector social i, d’aquesta manera, acostar-lo a la ciutadania.

En aquesta jornada que va tenir lloc el dia 1 de juliol  s’hi va presentar la Guia de transparència per a entitats privades que ha reelaborat la Secretaria de Transparència i Govern Obert.

La nova Guia incorpora les instruccions que detalla el nou Decret 8/2021, de 9 de febrer, sobre la transparència i el dret d'accés a la informació pública, la transparència i l’accés a la informació pública, aprovat el passat mes de febrer, per tal de facilitar l’aplicació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Pel què fa a matèria de transparència, la Guia desenvolupa en què consisteixen les principals obligacions de transparència per a les entitats del sector social de manera fàcil i entenedora.  Tracta sobre el deure de subministrar informació a l’administració: els supòsits en què les entitats privades han de subministrar informació; quina és la informació que han de subministrar; a qui i com s’ha de subministrar; per a què serveix la informació que s’ha de subministrar i què passa si no es compleix amb el deure de trametre la informació.

També en destaca el deure addicional de publicar determinada informació: els supòsits en què les entitats privades han de fer publicitat activa de determinada informació; quina és la informació que han de publicar les entitats beneficiàries obligades; com han de publicar la informació aquestes entitats.

La Guia també conté un annex amb el deure de publicar informació de les fundacions i de les associacions declarades d’utilitat pública.

Joaquim Dorda Ventura, Subdirector general de Transparència i Dades Obertes en Generalitat de Catalunya, us en facilita un breu resum en aquesta infografia que també inclou el desenvolupament reglamentari del Decret 8/2021: