Guia i eina bàsica d'anonimització (AEPD)

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat la ‘Guia bàsica d'anonimització’, un document elaborat per l'Autoritat Nacional de Protecció de Dades de Singapur (PDPC) i que, en col·laboració amb aquesta autoritat, s'ha traduït pel seu valor didàctic i especial interès per a responsables, encarregats de tractaments i delegats de protecció de dades.

Aquesta guia té com a objectiu proporcionar una introducció i orientació pràctica a les organitzacions sense experiència prèvia en anonimització perquè tinguin orientacions sobre com realitzar anonimització bàsica i desidentificación de conjunts de dades.

El document dedica un capítol específic a explicar la diferència entre els conceptes d'anonimització ‒conversió de dades personals en dades que no puguin utilitzar-se per a identificar a cap individu‒; desidentificación, que consisteix en l'eliminació d'identificadors (nom, adreça, número de document nacional d'identitat, etc.) que identifiquen directament a un individu, i reidentificació, referida a la identificació d'individus a partir d'un conjunt de dades que prèviament va ser desidentificado o anonimitzat.

Així mateix, aborda els conceptes bàsics d'anonimització, com el propòsit i utilitat d'aquesta tècnica, reversibilitat, característiques, informació inferida o les eines disponibles en el mercat. Posteriorment, desglossa el procés d'anonimització en cinc passos:

  • Conegui les seves dades

  • Desidentifique les seves dades

  • Aplicació tècniques d'anonimització

  • Calculi el seu risc

  • Gestioni els seus riscos.

La guia es complementa amb una eina gratuïta perquè les organitzacions puguin transformar conjunts de dades simples aplicant tècniques d'anonimització.


Finalment, el document repassa les principals tècniques d'anonimització de dades, els atributs comuns de les dades i les tècniques d'anonimització suggerides, la k-anonimat, l'avaluació del risc de reidentificació i les eines d'anonimització.

Podeu consultar tota la informació en el següent enllaç