Taller 'Plans de mesures antifrau per a ajuntaments d’entre 5.000 i 50.000 habitants. Models i qüestions aplicatives' (Tallers Antifrau FMC-DIBA)
Plans de mesures antifrau per a ajuntaments d’entre 5.000 i 50.000 habitants
Models i qüestions aplicatives
Docent: Rafael Jiménez Asensio. Consultor de les administracions públiques i catedràtic acreditat de Dret Constitucional.
-
Durada: 3 hores
-
Horari: de 10 a 13 hores
-
Modalitat: La jornada se celebrarà se celebrarà en format híbrid (presencialment i en streaming).
Inscripcions fins el 15 de març.
A conseqüència de les exigències derivades de l’Ordre HFP 1030/2021, de 29 de setembre, per la qual s’aprova el sistema de gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, les entitats locals que participin en l’execució de fons europeus vinculats amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència han d’aprovar un Pla de mesures antifrau amb els continguts mínims establerts en aquesta norma reglamentària, amb la finalitat de garantir el principi de bona gestió financera i protegir els interessos financers de la Unió mitjançant la prevenció, detecció i correcció de les irregularitats, el frau, la corrupció i els conflictes d’interessos en la gestió de tals recursos.
L’objecte de la sessió formativa és, d’una banda, dibuixar les línies mestres que ha de contenir un pla de mesures antifrau per a ajuntaments que es moguin en una franja de població d’entre 5.000 i 50.000 habitants, presentar una estratègia per a l’elaboració i desenvolupament o aplicació dels citats plans antifrau, i aportar alguns models que puguin servir de bones pràctiques o de referència per a l’elaboració dels plans amb la finalitat que puguin servir de plantilla (després de les adaptacions pertinents necessàries en cada cas) per a ser aprovat pels respectius plens.
Així mateix, es pretén plantejar quines són les qüestions principals en el desenvolupament i l’aplicació dels citats plans antifrau i obrir un debat, si s’escau, en el qual les persones assistents puguin plantejar les preguntes o qüestions que estimin pertinents entorn de l’elaboració i l’aplicació d’aquests plans.
També es farà esment incidental a les relacions entre els plans de mesures antifrau i la política d’integritat municipal com a eina de la Bona Governança i del reforç dels mecanismes de prevenció i detecció de les irregularitats, el frau, la corrupció i els conflictes d’interessos.