La Diputació de Barcelona i la Fundació .cat col·laboraran per analitzar si els cercadors discriminen el català en l’entorn digital
La corporació ha posat a disposició de l’entitat les dades del seu principal domini web perquè n’analitzi el trànsit i si l’ús del català es penalitza.
El diputat d’Innovació Digital i Integritat Institucional, Antoni Vélez, i el responsable del programa de català digital de la Fundació .cat, Albert Cuesta, han formalitzat aquest matí un acord de col·laboració perquè l’entitat analitzi les dades del web corporatiu i en pugui fer un monitoratge per saber si els cercadors penalitzen l’ús del català. Se sumaran així a dades d’altres entitats, aplegades també per la Fundació .cat, que permetran revisar les pràctiques d’empreses com Google. Un dels punts d’estudi vol determinar si, quan la ciutadania entra a una pàgina web, ho fa en el seu idioma o bé l’ha de canviar.
El diputat Antoni Vélez ha destacat que “analitzar la presència del català en l’àmbit digital és una tasca molt rellevant i hem posat a disposició de la Fundació .cat les dades del domini corporatiu perquè puguin estudiar com evoluciona l’ús de la llengua en l’àmbit digital”. D’altra banda, Cuesta ha “agraït la col·laboració de la Diputació per incorporar-se al repositori de dades de webs multilingües, que incloguin el català, perquè enriqueix els estudis que estem fent per analitzar la visibilitat de la llengua als cercadors web”.
Vélez ha avançat que es posaran més dades a disposició de la Fundació .cat, entre les quals hi ha les pàgines web corporatives que tenen més d’un milió de visites anuals. Es tracta d’una col·laboració amb l’Aliança per la presència digital del català a la Xarxa, representada a través de la Fundació .cat, que fa un monitoratge constant del trànsit a internet a través de diversos dominis per determinar si es vulneren els drets lingüístics de la societat civil catalanoparlant en l’entorn digital.
L’Aliança és una plataforma, coordinada per la Fundació .cat, formada per les entitats culturals i de l’àmbit civil, com Acció Cultural del País Valencià, Amical Wikimedia, Institut d’Estudis Catalans, Institut Ramon Llull, Obra Cultura Balear, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Softcatalà i Webmàsters Independents en Català.
Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 9 "Indústria, innovació i infraestructures" i 16 "Pau, justícia i institucions sòlides". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.