Vídeo de la sessió ‘Què sabem del compliance públic? Una introducció per al món local’

Si us vau perdre la jornada Què sabem del compliance públic? Una introducció per al món local’ que va tenir lloc el passat 7 de juliol ara és el moment de recuperar-la!

Xavier Forcadell, coordinador d’Àrea (Àrea d’Innovació, Governs Locals i Cohesió Territorial, de la Diputació de Barcelona) dona obertura a la conferència Què sabem del compliance públic? Una introducció per al món local, amb què es pretén iniciar una línia de treball pel que fa referència a la prevenció dels possibles riscos (d’incompliment o de responsabilitats) per a la integritat i tot allò vinculat amb el compliance públic.

No només parla de treballar en clau interna, sinó que va més enllà i remarca que es tracta de proporcionar-vos, al món local, eines i recursos d’assistència, en la tasca de cooperació a cadascun dels 311 municipis que formeu part de la demarcació de Barcelona.

I per poder fer aquest camí es compta amb l’ajuda de l’Oficina Antifrau de Catalunya, amb qui es treballarà en accions formatives i tallers preventius, entre d’altres.

Òscar Roca, director de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya, destaca que l’objectiu és el de contribuir a enfortir les capacitats del món local i del sector públic per fer-lo més resistent als riscos (d’incompliment o de responsabilitats) per a la integritat.

Destaca que la prevenció acaba sent, sens dubte, la millor de les estratègies.

Tot seguit dona pas a Lourdes Parramon, cap de Relacions Institucionals, Visibilitat i Participació de l’Oficina Antifrau de Catalunya, i a Lara Baena, tècnica consultora de la Direcció de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Ambdues ens fan una introducció al programa del taller sobre Compliance i tot seguit segueixen parlant sobre el foment de la integritat en les organitzacions públiques, centrant-se en la recerca de la integritat institucional i fent un repàs a les dues grans aproximacions (una centrada en els valors i una altra centrada en el control) i la seva evolució fins a l’actualitat.

Tot i que els models de compliance van sorgir de la visió del control, des de 2005 ja van començar a integrar altres elements de l’aproximació més pròpia basada en valors perquè sense ells els faltava eines per fomentar la conducta esperada.

Ens expliquen les nocions bàsiques sobre l'origen, el marc normatiu, quins ens tenen responsabilitat penal, etc. I també tracten el perill d'aproximacions reduccionistes, sobre l'adequació dels estàndards existents al sector públic, sobre el nivell d'implantació dels models de gestió i organització del compliment en l'actualitat i sobre quins reptes importants ha d'afrontar el compliment al sector públic.

Remarquen el fet que els plans de comunicació són claus, ja que si totes les persones de la institució coneixen el model (un codi ètic, per exemple) és més fàcil que l’acabin utilitzant. O si tenen coneixement d’un canal de denúncia poden saber on adreçar-se.

També fan una breu pinzellada al tema de les persones alertadores, actualment desvalgudes i desprotegides enfront de potencials represàlies.

Si voleu saber-ne més us convidem a visualitzar-ne la gravació que us facilita la Diputació de Barcelona al seu canal de Youtube:

Informació relacionada