El passat mes de novembre, el Síndic de Greuges va publicar l'informe monogràfic sobre el Dret d'accés a la informació pública corresponent a l’any 2023. [3]
Com a novetat enguany, el Síndic de Greuges inicia la publicació i elaboració periòdica d’informes monogràfics sobre els diferents aspectes que inclou la normativa en matèria de transparència per analitzar-ne periòdicament l’evolució.
L’estudi del dret d’accés a la informació pública i l’avaluació del compliment de la normativa de transparència s’ha fet a partir de tres eines:
Els articles 19.2 i 27.4 de la Llei 19/2014 determinen i obliguen a les administracions públiques a adoptar les mesures organitzatives necessàries i establir sistestemes per integrar la gestió de les sol·licitutd d'informació i així garantir el compliment del dret d'accés a la informació pública.
Adoptar les mesures organitzatives necessàries i disposar d'un procediment d'accés a la informació pública a cada organització és una eina que es considera necessària, tant per poder detectar totes les sol·licituds que rep una administració i que s'han de considerar sol·licituds d'accés a la informació pública com per garantir el compliment de les pautes que la normativa indica per a la tramitació. Cal aprovar un procediment mitjançant una instrucció, circular o ordenança i informar-ne la ciutadania, a fi de consolidar aquest dret en el si de l’organització i donar-hi compliment en les diverses fases de la tramitació. |
En l'avaluació d'enguany, es posa de manifest que només un 5% de les administracions disposen d'un procediment que adapta la regulació del dret d'accés a la seva organització.
La regulació del procediment d'accés es concentra en els municipis de més de 20.000 habitants.
Si focalitzem en els ajuntaments o ens dependents de fins a 20.000 habitants que disposen de procediment, aquestes xifres són menors:
De fet les dades mostren que la mitjana de sol·licituds d’accés a la informació pública registrades durant l’any 2023 en les administracions que disposen de procediment aprovat és de 122,4, mentre que en les que no en disposen és de 18,4.
En aquest punt, els ens supramunicipals estan donant suport en aquest àmbit oferint guies, models de documents i suport formatiu i divulgatiu al conjunt de municipis, especialment als que tenen menys habitants.
Segons l'informe, les administracions estan creant de manera progressiva unitats d’informació per tramitar les sol·licituds d’accés a la informació pública (l’any 2023 el 17,4 % d’administracions disposaven d’aquesta unitat).
Assignar dins d'una organització una unitat que sigui responsable de tramitar les SAIP's és un dels factors que fa que es tramitin i es resolguin d'acord amb la normativa establerta, juntament amb disposar d'un procediment i l'adaptació de l'organització de l'ens. |
Les funcions recomanades que ha de realitzar aquesta unitat han de ser: identificar, tramitar i proposar la resolució de les SAIP's i que aquesta unitat tingui els recursos per exercir adequadament aquestes funcions.
Si focalitzem en els ajuntaments o ens dependents de fins a 20.000 habitants que han creat una unitat responsable:
Cal destacar també la reducció progressiva d’una opció totalment descentralitzada, en què el registre de cada administració tramet les sol·licituds d’accés a la informació pública a la unitat competent. També es redueix progressivament la gestió de les sol·licituds d’accés des de l’oficina d’atenció ciutadana.
Quan s'analitza aquestes unitats d'informació, l'informe indica que la majoria d'administracions públiques assignen la tramitació de les SAIP's a una unitat que ja existia abans de l'entrada en vigor de la Llei 19/2014 i que estan lligades a l’assessoria jurídica o les àrees d’administració, organització o gerència, que gestionen i tramiten les sol·licituds d’accés a la informació pública demanant la informació corresponent a les unitats responsables de l’àmbit sobre el qual es consulta: en el 35,85% dels casos la unitat responsable de la tramitació de les SAIP's és la secretaria, seguida per unitats relacionades amb l'àmbit de la transparència (17,38%).
Les administracions públiques catalanes manifesten que durant l'any 2023 van rebre un total de 23.710 sol·licituds d'accés a la informació pública: suposa un increment del 34% respecte l'any anterior, tot i que pot ser superior donat que la majora d'administracions no tenen cap procediment aprova i han creat cap unitat d'informació fets que poden representar dificultats en la identificació de les sol·licituds. Es dedueix que aquest increment s'explica perquè la població té més coneixement i més informació sobre el dret d'accés a la informació pública i l'exerceix més.
Si focalitzem en els ajuntaments o ens dependents de fins a 20.000 habitants l'increment ha estat:
S’observa que l’increment més significatiu es produeix en l’Administració local (86,5% de les sol·licituds) i, particularment, en els municipis de menys de 5.000 habitants.
Per donar suport en aquest aspecte, tant els ens supramunicipals com la Xarxa de Governs Oberts de Catalunya (XGOC) ofereixen recursos, materials i formació per donar suport als municipis més petits en la implementació de la normativa en matèria de transparència.
|
L'informe del Síndic posa de manifest amb l'anàlisi del Test del sol·licitant ocult:
Segons l'informe, quan parlem dels diferents passos a seguir des que es registra una SAIP fins que es lliura la informació, també es realitza un seguit de recomanacions:
Des del recurs de catàleg Millora de l'accés a la informació pública [4] us ajudem a complir amb totes les recomanacions que el Síndic de Greuges ha indicat en aquest darrer informe. |
Des del Gabinet d'Innovació, Integritat i Transformació Digital Local de la Diputació de Barcelona, i per mitjà de la comunitat virtual de Transparencia i Govern Obert us ajudem a donar compliment a la normativa i recomanacions realitzades en els informes del Síndic de Greuges:
Enllaços:
[1] https://governobert.diba.cat/
[2] https://governobert.diba.cat/members/gomezscrl
[3] https://www.sindic.cat/ca/page.asp?id=750
[4] http://catalegdeserveis-cercador.diba.cat/fitxa?id=142396
[5] https://governobert.diba.cat/news/2021/05/12/gestionar-les-saips
[6] https://catalegdeserveis-cercador.diba.cat/fitxa?id=142279
[7] https://catalegdeserveis-cercador.diba.cat/fitxa?id=142396
[8] https://governobert.diba.cat/news/2023/03/10/campanyes-de-sensibilitzacio-acces-informacio-publica
[9] https://governobert.diba.cat/news/2022/03/29/sindic-de-greuges-publica-linforme-sobre-transparencia-acces-informacio-publica-bon-
[10] https://governobert.diba.cat/news/2023/07/05/sindic-de-greuges-publica-linforme-sobre-transparencia-acces-informacio-publica-bon-
[11] https://governobert.diba.cat/news/2023/07/11/acces-informacio-publica-principals-conclusions-de-linforme-sindic-de-greuges-inform
[12] https://governobert.diba.cat/news/2024/06/12/quadre-de-comandament-del-test-del-sol-licitant-ocult-del-sindic-de-greuges
[13] https://governobert.diba.cat/node/2577