Jornada sobre Consultes Ciutadanes al món local

dilluns
18
09:30h
Juny 2018
Data de finalització: dilluns, 18/06/2018 - 14:45


Les jornades Consultes ciutadanes. Democràcia sense intermediació, organitzades per l'Ajuntament de Barcelona, tindran lloc el dilluns 18 de juny de 9.30 del matí a 14.45 h del migdia al Laboratori d'Innovació Democràtica (Fabra i Coats, Carrer Sant Adrià, 20) i comptaran amb diferents experiències de ciutats que han dut a terme consultes ciutadanes locals

Les consultes ciutadanes són canals de democràcia directa que moltes ciutats del món han posat en funcionament i que formen part de la normalitat democràtica. Això no vol dir, però, que estiguin exemptes de conflicte quan es posen en marxa.  La jornada “Consultes ciutadanes. Democràcia sense intermediació” inclourà experiències internacionals de diverses ciutats que han dut a terme consultes ciutadanes locals.

A Catalunya i a l’Estat espanyol la ciutadania recentment ha qüestionat el funcionament del sistema democràtic, en particular del sistema representatiu, i s’ha plantejat la necessitat d’eixamplar la democràcia amb altres vies més directes, sense intermediació. Però, tenim una democràcia suficientment madura que respecti la sobirania popular? Es pot parlar d’un sistema democràtic complet sense mecanismes de democràcia directa?

En aquestes jornades, a partir d’experiències de governs locals i d’iniciatives ciutadanes amb les ciutats de San Francisco, Cracòvia, Cajamarca, Berlín, Olesa de Montserrat, Grenoble, Madrid i Barcelona, compartirem què succeeix quan la ciutadania exerceix el poder directament. Quins rols adopten la ciutadania, els governs i els grups de pressió? Com hi intervenen els diversos actors polítics i econòmics?

I és que la participació ciutadana, quan entra en el fons de les decisions polítiques, implica una (re)distribució del poder i, per tant, comporta conflicte, atès que neix dels conflictes urbans existents.

Per a consultar el programa, inscripcions o altres informacions clicar AQUÍ