Els guanyadors del Premi Participa a l'Escola

L’institut Bitàcola, de Barberà del Vallès, per a la categoria de municipis de més de 20.000 habitants, i l’institut Escola Salvador Vilarrassa de Besalú, per a la de municipis fins a 20.000 habitants, són els dos centres guanyadors de l’edició d’aquest any 2018 del Premi Participa a l’Escola.

Com  aprofitar espais comuns entre una escola, un institut i una escola bressol impersonals i amb poc ús? El projecte “Transformem els espais” de l’institut Bitàcola és l’experiència d’un projecte on, arran de la convivència dels tres centres en un mateix espai públic, impersonal, de l’ajuntament, l’alumnat demana fer-ne una millora de cara al curs següent. El projecte de redisseny d’espais es basa en processos de reflexió i dinamització per prendre decisions informades que, alhora, seran rellevants per a tota la comunitat educativa. Es tracta d’un projecte que destaca perquè sorgeix a iniciativa dels estudiants i els apodera per gestionar l’espai i incidir en la comunitat. S’aprèn alhora que es presta un servei a la comunitat.

L’institut Escola Salvador Vilarrasa presenta “Créixer, compartir, construir”, que, més enllà de tractar-se d’una experiència de participació concreta, presenta un projecte educatiu que explica l’organització i funcionament del centre. Així, mitjançant aquest programa, el centre facilita que els i les alumnes participin de forma activa en la vida del centre des que comencen fins que finalitzen. El Premi Participa a l’Escola ha valorat positivament que l’objectiu sigui promoure que els nois i noies siguin persones amb incidència en la millora, tant del centre com del seu entorn. El treball cooperatiu i les activitats d’aprenentatge servei són claus a l’hora d’aconseguir la implicació activa dels alumnes.

Aquest any hi ha hagut una menció especial a l’escola rural El Bosc de Mont-ral, que ha presentat el projecte “El retorn a la participació, a la reflexió i a la presa de decisions per una evolució humana més efectiva”. Aquesta experiència posa al centre de les actuacions la participació i la iniciativa dels propis alumnes, que són els veritables protagonistes dels aprenentatges. Es tracta d’un projecte basat en la construcció de l’aprenentatge mitjançant el diàleg democràtic i filosòfic, sempre lligat a l’activitat per fomentar la pertinença a l’entorn natural on es troba el centre i al seu impacte en la comunitat.

El 2018 s’han presentat 16 centres per la modalitat d’escoles ubicades en municipis de menys de 20.000 habitants i 18 per la d’escoles ubicades a centres de més de 20.000 habitants 

Cada escola guanyadora rep un diploma i una dotació de 5.500 € com a reconeixement de la seva tasca a l’hora de promoure valors democràtics entre els més joves

Què és el Premi Participa a l’Escola?

El premi Participa a l’Escola vol reconèixer i encoratjar les escoles que, més enllà de la seva tasca educativa i formativa, treballen per fomentar els valors de la democràcia entre els més joves, per enfortir el present i el futur del nostre país a través d’una ciutadania activa i compromesa.

Voleu presentar els vostres projectes? Preneu nota: si sou una escola o institut i penseu dur a terme durant aquest curs experiències de participació en què l’alumnat s’involucri en la vida del centre, podeu participar a la propera edició, prevista per al curs escolar 2018-2019.

Seguiu la web del Premi Participa a l’Escola, on anirem informant sobre quan s’obre el termini per presentar les sol·licituds.

Per a més informació sobre el Premi Participa a l'Escola clica AQUI