Catalunya es consolida en el lideratge del sector Big Data a Europa

Catalunya continua sent un dels països capdavanters en l’economia de les dades a Europa. Aquesta és la principal conclusió de l’Enquesta Big Data Catalonia que han publicat el CoE Big Data i el Cluster Digital, amb la col·laboració de l’estratègia SmartCat de la Generalitat de Catalunya.

Segons el document, al país hi ha 113 empreses i entitats als sector de les dades, el doble que el 2016, quan Data Lanscape, una iniciativa de la Comissió Europea, va mapejar el sector a tot el continent.

Així, Catalunya només es veu superada pel Regne Unit, que té 114 actors en el seu ecosistema. A més, Barcelona i la seva àrea metropolitana acumulen 95 empreses i centres tecnològics del sector, liderant la classificació per ser el principal hub europeu del sector per davant de les 92 de Londres, les 53 de Madrid i les 50 de Paris.

L’informe recull totes aquelles empreses relacionades amb el sector, tant si basen el seu negoci en els serveis o comercialització de dades, com si depenen del big data per tirar endavant la seva activitat.

L’enquesta, a més, analitza la distribució geogràfica de les empreses, els àmbits d’activitat o la dimensió, fet que ha permès saber que el 36% de les empreses del sector a Catalunya tenen l’anàlisi de dades com a valor per augmentar la competitivitat des de fa més de 10 anys.

En aquest sentit, el 42% de les companyies identificades proveeixen serveis d’analítica. En concret, el 51% dels actors proveeixen eines i serveis a tercers, mentre que un 25% ho fa per les dades d’ús intern.

El document també ha permès saber que les TIC concentren el 58% dels actors que inverteixen en el sector, seguit per l’educació, la recerca, les finances i assegurances, la salut i les indústries culturals i creatives.

Per altra banda, el document indica que els sectors que més fan servir el big data són la indústria, el retail i la mobilitat.

Finalment, més de la meitat dels enquestats asseguren que la principal mancança del sector és l’escassa cultura de dades que encara hi ha i la manca d’alineament entre els diversos departaments involucrats dins de cada empresa. A més, també s’ha detectat que falten perfils tècnics experts en aquest camp.

La iniciativa Big Data Catalonia té com a principal objectiu identificar tots els agents del sector del big data a Catalunya per crear sinèrgies i promoure el país com un el principal pol d’activitat del sector a Europa.