La Diputació de Barcelona donarà suport als pressupostos participatius d'Esplugues de Llobregat

La Diputació de Barcelona dona suport a Esplugues de Llobregat en el procés de pressupost participatiu 2018

La ciutadania d’Esplugues de Llobregat intervindrà activament en el procés de pressupost participatiu 2018, que ha organitzat l’Ajuntament, amb el suport tècnic de la Diputació de Barcelona, perquè aquesta pugui decidir part del pressupost municipal de l'any vinent destinat a inversions. La corporació ha aportat, a manera de prova pilot, l’eina Decidim, per dur a terme la votació electrònica amb garanties democràtiques de seguretat. 

Decidim és un projecte molt ambiciós, de software lliure, un programari útil, pensat per potenciar la participació, que ja estan emprant a Barcelona i a altres ciutats europees. L’estan desenvolupant de manera conjunta la corporació i una desena de municipis, que estan col·laborant per tal de disposar d’una eina efectiva de participació a la xarxa.

Amb la vocació de servei i assistència als ens locals, la Diputació té previst posar a disposició de tots els municipis de la demarcació que ho demanin una instal·lació centralitzada de l’eina Decidim, amb l’objectiu que puguin posar en marxa portals municipals de participació.

Igualment, es preveu que la Diputació correrà amb les despeses de manteniment de servidors, instal·lació, assistència tècnica i formació dels administradors de l’eina, al mateix temps que realitzarà l’assistència tècnica en matèria de participació ciutadana a aquests municipis.

La prova pilot amb els pressupostos participatius d’Esplugues de Llobregat permetrà a la Diputació treballar, en col·laboració amb l’Ajuntament, tots aquells aspectes que posteriorment caldrà tenir en compte en el treball amb altres municipis de la província.

L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va presentar públicament en el marc de la sessió ordinària del Consell de Ciutat corresponent al 2017, la plataforma amb què es podran presentar propostes i votar al procés Pressupost Participatiu 2018, i va expressar el desig que la participació en aquest procés superés els prop de 200 dels darrers anys, «amb l’objectiu d’arribar al miler de participants».

Amb la finalitat de fomentar la participació ciutadana, la corporació impulsa des de fa temps estratègies innovadores, adaptades als nous temps i a les noves necessitats detectades i expressades pels municipis de la demarcació.

El diputat d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Antoni Garcia, ha assenyalat que la reflexió entorn a les polítiques de participació ha evidenciat la necessitat d’apostar per les formes telemàtiques, no presencials i basades en internet de participació ciutadana. «Eines com el vot electrònic o, en definitiva, portals de participació que facilitin la incorporació a la participació de persones que habitualment no participen i que afavoreixi la realització de propostes concretes d’actuació per part de la ciutadania, així com la seva priorització», segons el diputat.