Open Frau i ContraKtació, idees guanyadores de la #IdeatóDadesObertes de contractació pública

Els passats dies 7 i 8 de juliol, la Secretaria de Transparència i Govern Obert, junt amb la Fundació i2CAT, i en el marc del projecte europeu Open4Citizens, va aplegar professionals de diverses disciplines per a participar en la #IdeatóDadesObertes. La trobada ha permès idear eines digitals que millorin la visualització de les dades de contractació pública, i les apropin a la ciutadania.   

Open Frau, distingida amb el primer premi, és una proposta que pretén ajudar a prevenir, detectar i denunciar les males pràctiques en contractació, basant-se en les dades obertes i el coneixement de la ciutadania.

La maqueta es basa a utilitzar uns algoritmes de detecció de patrons de risc en la contractació, aplicats al tractament massiu i dinàmic de les dades. D’aquesta manera, el sistema detecta automàticament els expedients de contractació on existeix més risc, i alerta als tècnics responsables perquè investiguin el cas.

El projecte va ser ideat per Aleix Sanchís, Quim de la Cruz, Roger Pujolar, Mario Muñoz, Esther Viñeta i Roger Folguera.

Per altra banda, la segona proposta premiada, Contracktació, projecta un sistema que ajuda els responsables del contracte a fer-ne el seguiment de l’execució. El projecte preveu la participació ciutadana en la valoració del grau de qualitat i compliment dels contractes, i canalitza aquesta informació cap al tècnic responsable.

El segon projecte millor valorat va ser ideat per l’equip compost per Mònica Moya, Mercè Farré, Josep Romero i Marc Celeiro.