Escola Ciutadana de Dades, formació per treballadors i treballadores públics

L’Escola Ciutadana de Dades és un projecte formatiu i de difusió del coneixement que vol: empoderar a la ciutadania en l’ús de les dades obertes, oferir eines de formació pel desenvolupament personal en dades obertes i promoure el coneixement. Aquesta és l’instrument pedagògic de l’Open Data Institute de Barcelona creat per a divulgar, formar i promoure l’emprenedoria basada en dades obertes amb el suport de la Diputació de Barcelona.

A l’Escola Ciutadana de Dades hem creat una proposta acadèmica de formació especialitzada en la gestió de les dades obertes i l’Open Data. Trobareu dos grans tipus de continguts: aquells orientats a la Governança i els altres a la reutilització de les dades obertes per les empreses i organitzacions (Business).

"Les dades obertes ens permeten gestionar obertament la complexitat" aquest és el repte de les Administracions obertes, aquesta és una de les nostres #50raons #OpenData per promoure les dades obertes, que va ser una aportació de Xavier Marcet. Institucions més obertes, implica més properes a la ciutadania, adaptades a la nova societat en xarxa, però si! més complexitat. Hem d’afrontar aquesta complexitat per esdevenir institucions adaptades a la demanda de la ciutadania del segle XXI.

Per esdevenir una Institució “Open Data”, calen plans amb lideratge institucional, eines tecnològiques, així com treballadors i treballadores públics formats per afrontar la gestió dels Plans d’Open Data. L’Open Data ja està a l’agenda i estarà present en l’agenda quotidiana de les institucions els propers anys.

La titulació en Governança Open Data està creada per esdevenir professional de les dades obertes orientat a les institucions públiques. Les persones que cursin aquesta titulació dominaran:

  • els conceptes bàsics en Open Data (Teòrics, Legals i Pràctics) i conèixer les principals experiències d'Open Data.

  • les fonts de dades obertes i aplicacions socials o de negoci.

  • Eines bàsiques per a la reutilització de dades obertes.

  • Procés per a  publicar un portal  Dades obertes.

  • Com divulgar les dades per a que siguin reutilitzades?

  • Aplicar les dades per a prendre millors decisions públiques

  • Les dades enllaçades

Està dirigida a persones treballadores de l'administració pública que volen especialitzar-se en processos d'Open Data o Govern Obert,  a persones consultores externes que es dediquen a la Innovació Pública o Comunicació Política, o persones que participen en projectes socials que volen utilitzar les dades públiques.

Pots començar la teva formació el proper 7 març, cursant la titulació de Governança en Open Data (40h), però també pots tastar els mòduls (4h) que més t’interessin o començar pel Certificat “Governança Open Data Bàsic”. La nostra formació és modular, per que puguis fer la teva formació a mida , t’oferim més de 20 mòduls aquest 1r semestre de 2017 dels que ja et pots matricular.

Lourdes Muñoz

Presidenta d'Iniciativa Barcelona Open Data

 
1
Temes:
dades obertes